Cozonac cu cremă de lapte

16 Aprilie

INGREDIENTE:

Aluat:

  • 300g faină albă de grâu
  • un pliculeţ drojdie uscată (7g)
  • 100ml lapte Zuzu Bio
  • 125g unt (pe care îl topim şi răcim)
  • 2 ouă
  • o lingură zahăr (opţional sau în funcţie de preferinţe)

Cremă:

  • 500ml lapte Zuzu Bio
  • o lingură zahăr (opţional sau în funcţie de preferinţe)
  • 75g faină albă de grâu
  • 2 ouă + 3 gălbenuşuri
  • 50g unt rece

MOD DE PREPARARE:

Aluat: Amestecăm cu o furculiţă ouăle, untul, zahărul, laptele, drojdia apoi începem să adăugăm faina puţin câte puţin. Frământăm până obţinem un aluat omogen. Aluatul va fi moale şi nu mai trebuie să adăugăm făina.

Lăsăm aluatul la loc călduţ până îşi dublează volumul.

După ce aluatul a crescut îl punem într-o formă rotundă tapetată cu hârtie de copt. Am folosit o formă de tort cu pereţii detaşabili şi cu diamentrul de 20 cm. Întindem aluatul în formă cu mâinile şi îl ridicăm şi pe margini astfel încât să cuprindă în interiorul lui crema pe care o vom pune. Dacă aluatul este prea lipicios, atunci ne vom înfăina mâinile dar nu vom mai adăuga faina în aluat! Lăsăm astfel aluatul la temperatura camerei şi ne ocupăm de cremă.

Pentru cremă vom mixa toate ingredientele mai puţin untul. Punem compoziţia într-o crăticioară la foc mic, amestecând încontinuu cu un tel până se îngroaşă.

Luăm crăticioara de pe foc şi adăugăm untul rece amestecând cu telul până se topeşte. Mai lăsăm crema să se răcească puţin, aproximativ 10 minute.

Ne mai asigurăm încă o dată ca aluatul este întins şi pe margini şi turnam crema peste aluat nivelând uşor.

Coacem cozonacul în cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru aproximativ 30 de minute sau până se rumeneşte frumos (căldura sus-jos fără ventilaţie). Dacă dorim să se rumenească şi crema puţin, atunci în ultimele 10 minute vom schimba funcţia cuptorului pe căldura sus-jos cu ventilaţie.

Poftă mare!

Citește și alte rețete